SPIRULINA

SPIRULINA LIFE

 

 

Спирулината е вид едноклетъчно синьо-зелено водорасло (съдържа както хлорофил, така и фикоцианин), което вирее при горещ, слънчев климат в сладки води. Наричат я „супер храна” или „храната на бъдещето” заради удивителната и способност да синтезира висококачествена, концентрирана храна по-ефикасно от всяко друго водорасло. Заради своя биологически уравновесен състав, спирулината се препоръчва като допълнение при вегетариански, макробиотичен и конвенционален начин на хранене, при редукционни диети, на спортисти и лица с хипогликемия.
Едноклетъчните сини водорасли, носещи името Спирулина, са признати за един от най-големите потенциални източници на белтъчини и други жизненоважни хранителни вещества сред растенията. Спирулината стимулира, укрепва и подсилва имунната система на човека и се оказва особено полезна при поддържането на здравословен и балансиран режим на хранене. Освен това, поради липсата на целулозни клетъчни стени, спирулината не изисква химическа или физическа преработка, за да стане храносмилаема.
Водораслите са едни от най-интересните създания на природата - от тях се смята, че се е зародил животът на Земята преди три и половина милиарда години. Те са в основата на живота на над един милион биологични вида, включително и на човека. Над 21% от кислорода на планетата се дължи на водораслите, а храната, с която се хранят всички създания, пряко или косвено е свързана с тях. Повече от хиляда години хората използват водораслите като източник на храна или лек за много болести. Около 6 000 г. пр. н. е. в Далечния изток (по-специално Япония) водораслите са били използвани като питателен източник, съдържащ най-голямо количество хранителни вещества, съчетани в идеален баланс. Съществуват данни, които показват, че при хора, хранещи се с водорасли, по-рядко се наблюдават неблагоприятни състояния като хипогликемия, слаба памет, хронична умора, висок холестерол, високо кръвно налягане, слаб имунитет, кожни проблеми, алергии, астма и депресия.
Спирулината, под формата на сушено водорасло, е била позната още по времето на древните маи и ацтеки, които с нейна помощ укрепвали и подмладявали организма си. Приготвяли традиционен сладкиш, който бил основна част от тяхното меню. И днес спирулината продължава да бъде част от всекидневната диета на коренното население на Африка и Америка, като са разработени методи за отглеждането й и в други страни.



Спирулина - най-питателното растение на планетата

  В нея се съдържат такива високи концентрации от хранителни вещества, които не се откриват при нито един вид зърнени култури, билки или други растения, а именно: от 61 до 71% чист протеин, с перфектен баланс на всички аминокиселини.
Тези водорасли имат потенциално голямо значение за за човешкото хранене заради цялостните си хранителни качества: над 100 хранителни съставки, от които: 60-70% белтъчини (сухо вещество), всички незаменими аминокиселини, витамини (А, Е, В1, В2, В6, В12 - в особено големи количества), фитонутриенти, син фикоцианин (мощен имуностимулант с подчертано антиканцерогенно действие), каротиноиди (над 17 различни бета-каротиноиди), минерали (желязо, магнезий, калций, хлорофил, фосфор, йод, мед, хром, селен, манган и цинк), уникални пигменти, омега-3 и омега-6 мастни киселини, гама-линоленова киселина, мощни пробиотични съединения, хлорофил и полизахариди (включително гамалиноленова киселина, която се съдържа в майчиното мляко).

Учени твърдят, че спирулината е един от най-богатите естествени източници на антиоксиданти (голямо съдържание на фенолови киселини и токофероли), освен това тя съдържа 25 пъти повече провитамин А от суровите моркови и 50 пъти повече органично желязо от суровия спанак. От друга страна, тя е три пъти по-богата на витамин Е от суровия пшеничен зародиш, а концентрацията на протеини в нея е три пъти по-голяма, отколкото в червеното месо, рибата и пилетата.
Спирулината има естествен сладък вкус, който се дължи на комплексната захар - рамноза, която много лесно се преразпределя, а това е много важно за инсулиновия апарат на панкреаса. Трябва да се отбележи, че в 1 грам суха маса водорасли има само 4 калории и почти никакъв холестерол.


Едноклетъчните сини водорасли - незаменима естествена хранителна добавка

  • Спирулината е ценна хранителна добавка за спортисти и хора, занимаващи се с бодибилдинг. Тя се оказва особено подходяща за онези, които искат да редуцират своите килограми и едновременно с това да запазят добрата си фигура.
  • Наличието на гама-линоленова киселина, която е абсолютно необходима за развитието на бебетата, понижава високото кръвно налягане и холестерола при възрастни пациенти. Тя облекчава симтомите на артрит, предменструалните болки, както и редица кожни болести (екзема, псориазис и др.)
  • Високото съдържание на нетоксично и лесноусвоимо желязо я прави изключително ценна за кръвта.
  • Нови изследвания потвърждават потенциалния защитен ефект на спирулината върху черния дроб, както и превантивния й характер срещу алергичните реакции.
  • Тези водорасли са с изразени антивирусни, антибактериални и антимутагенни свойства.
  • Богатото й минерално съдържание е от голямо значение за поддържане здрава структурата на зъбите, ноктите и костите.
  • Значително забавя процесите на стареене, като неутрализира свободните радикали.
  • Спирулината е особено подходящо средство към лечебната терапия на заболявания като анорексия. Тя е подходяща и за вегани и вегетарианци, защото съдържа два пъти повече протеини от соята.
  • Екстрактът от спирулина се използва като активна съставка в редица козметични продукти, чието приложение е да стимулират и подобрят обмяната на веществата, еластичността и кръвоснабдяването на кожата.
Спирулината е мощна алкализираща храна с доказано профилактично действие при хипогликемия, анемия, язви, подагра, хепатит, болести на сърдечно-съдовата система, хронична умора, както и за намаляване на наднорменото тегло.

Продуктите на  Institute Professor Wirth се предлагат под формата на:
- шейкове (3 вкуса)
- супи (2 вкуса)
- десертно блокче
- капсули
- чай - Spirulina & Mate

Няма коментари:

Публикуване на коментар