Фриимув (Freemove)

ДВИЖИ СЕ СВОБОДНО

       Фриимув – с хондроитин сулфат, глюкозамин сулфат,Манган, вит Д и Е

Доказано е , че глюкозаминът забавя загубата на покривната тъкан на ставния хрущял. Той служи като градивен елемент. Това го прави главен физиологичен елемент на меките тъкани в човешкия организъм. Хондроитинът е другата най-важна съставка на съединителната тъкан. Той предотвратява навлизането на вода и хранителни вещества във възпалените стави. Това свойство на хондроитина подобрява кръвоснабдяването на съединителната тъкан. Това е от изключителна важност, тъй като съединителната тъкан няма добро кръвоснабдяване. Хондроитинът е концентриран в пикочния мехур и в кръвоносните съдове. Той предотвратява излизането на кръвта извън кръвоносните съдове и на урината извън пикочния мехур. Хондроитинът е безвреден и нетоксичен. Глюкозамин сулфат и хондроитин сулфат работят заедно за спиране износването на ставните хрущяли. Те стимулират по-големи концентрации на колаген и протеогликани и укротяват разлагащите ензими. Глюкозаминът и хондроитинът лекуват основополагащата причина за остеоартрит.

 Остеоартрозата (Остеоартритът) е хронично дегенеративно заболяване на ставите. Проявява се главно във втората половина на живота и е най-често срещаното ставно заболяване.
При здравите хора хрущялът, който покрива ставните повърхности е гладък и допринася движенията в ставите да се извършват с минимално триене. При остеоартроза хрущялът се износва – набраздява се, става неравен, изтънява и в напредналите стадии на болестта в някоя от носещите стави може напълно да се „стопи”. Паралелно с износването на хрущяла започва образуване на остеофити („шипове”). Те представляват костни разраствания, разположени най-често в областта на ставните ръбове.
Най-важна причинна роля за развитие на остеоартрозата имат генетичното предразположение и механичното претоварване на ставите. Тази болест е по-честа при възрастните хора. За развитието на болестта допринасят наднорменото тегло, ендокринни и обменни нарушения, предшестващи възпалителни ставни заболявания, остри и хронични травми, професионални фактори и др.
Остеоартрозата засяга най-често колянните и тазобедрените стави, гръбначния стълб, част от малките стави на ръцете, палците на краката. Първите симптоми се проявяват най-вече между 50 и 60 год. възраст. Заболелите се оплакват от болка и краткотрайна скованост в засегнатите стави, които се усилват в продължение на месеци и години. Болката се проявява след физическо усилие и в края на деня, като в началото се успокоява след почивка. Сковаността е по-изразена рано сутрин или след периоди на обездвижване. Влажното и студено време може да засили болката. При активиране на болестта съответната става може да се подуе, да стане по-топла, а ставната кухина да се изпълни с течност. Постепенно се ограничават движенията в увредените стави, а в по-късните стадии те се деформират.
В последните години вниманието е насочено към предотвратяване и забавяне на болестните промени в ставния хрущял. Това се постига с т.нар. хондропротектори, които стимулират синтетичната функция на хрущялните клетки, подобряват продукцията на компонентите на хрущяла и забавят еволюцията на болестта. В аптеките се предлагат много хранителни добавки, съдържащи глюкозамин сулфат и хондроитин сулфат от различни производители.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар